Revizii

Vf. Tampa Revizia s-a efectuat cu succes in septembrie 2016

Proaspat intors din concediu, aveam planificata cel putin o urcare pentru a monta un link radio care sa ne permita accesul la internet. Contractul cu Euroweb s-a dovedit a fi o mizerie care a costat suficient de mult cat sa ma faca sa caut alternative. N-am sa dezvolt patania cu acest provider, insa va sfatuiesc sa va feriti de serviciile lor, altfel va veti lovi de niste cu*ve agresive si incapatanate.

Cea mai potrivita solutie a fost cu un link propriu, folosind echipamente de la Ubiquiti pe care le-am comandat de la WiFi Mag (vezi poze). Inainte de instalare au fost pre-configurate local, iar link-ul de TX l-am instalat singur cu o zi inainte de a urca la repetor. Cu ocazia repunerii in functiune a repetoarelor de pe Lacauti, mi-au ramas suportii vechi, asa ca unul dintre ei si-a gasit locul pe Tampa unde l-a inlocuit pe cel pus la dispozitie de Sergiu (YO6IOG) si care era cam stramb. Pe acelasi suport am instalat antena de APRS si linkul de RX. Doua ore mai tarziu, primele verificari produceau rezultate pozitive. Aveam internet, pentru prima oara din 2014 :)

TNC-ul l-am gasit cu erori. Isi pierduse datele de pe EEPROM asa ca l-am reconfigurat in varianta I-Gate cu indicativul YO6NAM-10 (Multumim Cristi (YO3GWM) pentru ajutor).

Pe lista mai ramasese sa legam repetorul Hytera la retea si sa-l configuram pentru BrandMeister. Surpriza! Dupa interventia prin TeamViewer a lui Costel (YO6OSC) am constatat ca scumpetea mea de repetor n-are licenta de IP Connect asa ca orgasmul digital s-a amanat pentru o scurta perioada. 9 zile mai tarziu si cu 99 EUR mai sarac, am descarcat licenta de pe email, trimisa de cei de la Difona, am rescris repetorul, mici ajustari si.. succes!

1_tmb2_tmb3_tmb4_tmb5_tmb

Chiar daca este posibila pastrarea repetorului in format mixt (analog sau digital), am luat decizia de a-l configura sa opereze exclusiv pe partea digitala. Dupa 3 ani de cand a fost pus in functiune, partea de FM a fost folosita foarte rar de catre radioamatorii locali, chiar daca facilita legaturi la nivel de portabil fara nevoia unor echipamente scumpe. Imi vine greu sa cred ca un radio amator nu este in stare sa-si configreze un canal cu ton CTCSS.

Kronstadt este al 3-lea oras cu repetor DMR din YO cu acces la reteaua BrandMeister. Proiectul inceput in 2013 a ajuns la maturitate si si-a atins tinta. Multumesc tuturor celor implicati.

Mai jos, aveti o poza cu acoperirea teoretica pe care acesta o deserveste.

6_tmb

Un scurt test al repetorului cu Ovidiu (YO6IGM)

Pentru informatii despre retea, DMR si altele vizitati acest link.


 Vf. LacautiRevizia s-a efectuat cu succes in data de 23.07.2016

Trecuse aproape o luna de cand constatasem decesul bateriilor, sectionarea cablului si distrugerea antenelor. Reconditionarea sistemului era facuta in proportie de 80%, asa ca ne-am pornit la drum cu forte noi, sa terminam ce am inceput. Ajunsi in Comandau, ne-am oprit sa vedem mocanita... in stare de functionare! I-am tras doua poze si-am plecat spre Vf. Lacauti. Vremea era perfecta pentru interventii la inaltime.

02_tmb 02_tmb 03_tmb 04_tmb

Primul lucru de care m-am apucat a fost montarea monitorului de baterii. Multumesc ProWatt pentru discountul extra. In poze puteti vedea cutia unde este adapostita si izolata bateria, ceasul care indica mai multe valori ale sistemului de incarcare si suntul de 500A care masoare cat curent intra si iese din baterii. Legat de baterii, v-am mai spus ca sunt printre singurele consumabile care trebuie schimbate o data la 3 - 5 ani? Orice donatie sau sponsorizare este incurajata si binevenita. Detalii aici.

05_tmb 06_tmb 07_tmb 07_tmb 07_tmb

In paralel cu mine, Sergiu (YO6IOG) si Claudiu (YO6IWF) se ocupau de repozitionarea suportilor pe pilon (modificare azimut) pentru a elimina efectul produs de catre balizarea APRS-ului. La finalul operatiunii, Sergiu a coborat sa remedieze cablul sectionat apoi am testat toate repetoarele. Succes! Sistemul este functional 100% dar, are nevoie in continuare de baterii noi!

Le multumesc lui Sergiu (YO6IOG) pentru munca de pilonist, lui Claudiu (YO6IWF) pentru transport si in avans tuturor persoanelor care inteleg ca pe viitor, fara o contributie financiara, acest proiect nu are cum sa existe.

 Vf. LacautiRevizia s-a efectuat cu succes in data de 09.07.2016

La nici 24 de ore dupa ce cuplasem bateria de masina in paralel (vezi constatarea din 25.06), in speranta ca voi reusi sa le resuscitez pe cele vechi, acestea au cedat. 3 baterii in paralel, aveau 6V cand am ajuns, o tensiune insuficienta pentru a alimenta incarcatorul solar. In perioada dintre aceste doua revizii, am facut rost de alte doua baterii pe care le-am instalat temporar. In functie de cati bani se vor strange din donatii si sponsorizari, voi cumpara un set nou pe care-l vom instala in locul celor vechi. Poti contribui cu o suma modica? Perfect, detalii ai aici.

Totodata, am luat in considerare faptul ca vremea nu e prea ingaduitoare si pozitia antenelor le face vulnerabile, asa ca am decis sa le montam pe laterala pilonului. Noii suporti au costat 400 RON si va pot spune ca arata si sunt super rezistenti! Dimensiunea lor a fost calculata cu acest soft.

S-a inceput cu o verificare a sistemului de incarcare, a cablurilor si s-a reajustat puterea de emisie la 5W (am uitat sa precizez ca o micsorasem la 200mW data trecuta).

01_tmb 02_tmb 03_tmb

In timp ce eu si Claudiu (YO6IWF) montam bateriile si verificam diverse in interior, Sergiu (YO6IOG) monta suportii pe pilon, pe care-i puteti vedea in pozele de mai jos. Dupa suporti a urmat coborarea antenelor si fixarea lor. Toata operatiunea a durat destul de mult si din pacate, n-a mai fost timp sa reparam cablul pentru a putea reporni si repetorul in UHF, insa pe cel VHF l-am lasat in functiune. VSWR-ul pe antena VHF arata 1:1.07!

04_tmb 05_tmb 05_tmb 06_tmb

Toate bune pana am pornit APRS-ul care, atunci cand baliza, deschidea repetorul VHF. Problema asta am mai avut-o in trecut si am remediat-o, insa de data asta banuiesc ca pozitia antenei de 2m in raport cu cea de APRS joaca un rol. Vom vedea data viitoare.

 Vf. LacautiConstatarea s-a efectuat cu succes in data de 25.06.2016

Stiam de ceva timp ca antenele Sigma (de pe pilon) fusesera ingenunchiate de vant si chiciura dar nu banuiam ca situatia e mult mai grava. APRS-ul nu mai balizase de mai bine de 18 luni, deci sistemul de alimentare avea si el o problema. Nu eram sigur daca incarcatorul MPPT, panourile, cablurile de alimentare sau bateriile erau cauza, dar cu toate astea m-am echipat cu o baterie de masina pentru probe.

Venisem pregatit si cu noile antene sa le schimbam si sa repunem sistemul in functiune. Din pacate, cei de la Sigma au disparut de pe piata iar producatorul PCTel mi-a spus ca tipul de antena folosit in 2014 nu se mai fabrica.

Dupa o perioada mai lunga de cercetari, am gasit un alt fabricant care ofera o garantie de 3 ani la antenele lor. Le-am prezentat conditiile in care aceste antene for functiona si m-au asigurat ca vor rezista. Vreau sa multumesc in numele tuturor radioamatorilor care folosesc aceste repetoare, domnului Pavel (YO6IKB), pentru contributia generoasa fara de care astazi n-am putea sa facem legaturi si care m-a ajutat sa achizitionez un nou set de antene. Detalii despre acestea gasiti aici, iar daca doriti sa achizitionati, accesati acest link.

01_tmb 01_tmb 01_tmb

Cele doua baterii de 250Ah masurau o tensiune de 1.65V, semn ca viata lor era pe final. In incercarea mea de a le recupera, am montat bateria de masina in paralel, am pornit sistemul si am trecut la urmatoarea etapa. Montarea antenelor. Pana sa ajungem pe pilon, am reparat cotul de metal care, probabil din cauza greutatii ghetii, s-a smuls din perete si am observat ca unul din cabluri se sectionase, dar nu la intrare in casuta, ci pe pilon. Colierele de plastic cedasera si vantul izbea cablul de pilon, violent.

01_tmb 05_tmb 06_tmb 07_tmb

Nu venisem pregatit cu mufe asa ca am montat doar antena VHF si ne-am facut lista pentru data viitoare. Au participat Sergiu (YO6IOG), Claudiu (YO6IWF) si Razvan (YO6NAM).

 Vf. Tampa Revizia s-a efectuat cu succes in aprilie 2016

Cum există mereu loc de mai bine, am hotarat să aduc nişte îmbunătăţiri sistemului prin adăugarea unui filtru trece-bandă, preamplificator şi un set nou de cabluri RG-214 cu mufe argintate. Scopul era de a imbunătăţii sensibilitatea recepţiei, dat fiind interferenţele de la locaţie (gsm,radio,tv ş.a.), lucru pe care l-am obţinut! Ovidiu (YO6IGM) a confirmat că repetorul poate fi lucrat din mobil, din Făgăraş.

01_tmb 02_tmb 03_tmb 04_tmb 05_tmb

Am schimbat şi antena cu o Sigma CATC140, iar pe cea veche am mutat-o pe sistemul APRS.

 

Revizia s-a efectuat cu succes in data de 14.09.2013.

A doua urcare pe 2013 trebuia facuta din mai multe motive. O data ca saracul APRS ajunsese la versiunea 3.0, antena Sirio fiind ingenuncheata de conditiile vitrege si pentru ca repetorul de 70cm parea cam surd. Initial am banuit duplexorul dar, sa o luam pe puncte :

  • instalare antena APRS, Sigma RDTC140 (sora mai mica a celei de pe pilon)

La o temperatura de 8 grade, ceata de sprijineai bicicleta in ea si vantul caracteristic zonei, singurii nebuni disponibili in YO6 au fost Andrei (YO6HEG) si Ovidiu (YO6IGM).

00_tmb 01_tmb 02_tmb 03_tmb 03_tmb 03_tmb

 

 

 

 

 

  • - punerea in functiune a camerei web de panorama & schimbare duplexor 70cm

Poze clare si la obiect cu camera web nu am, pentru ca ne-am miscat vioi. Intr-una din poze se vede duplexorul cu cavitatile cilindrice expuse. Este un Telewave TPRD-4544 acordat cu cateva zile in urma. Avand cu mine si analizorul de VSWR, RigExpert AA-520, Andrei a venit cu idea sa masuram si antena. Surpriza! VSWR-ul era de 1:2.20 fata de 1:1.11 la masuratoarea initiala, la instalare. Era clar ca ceva se intampla si cu antena.

00_tmb 01_tmb 02_tmb 03_tmb 03_tmb 03_tmb

 

 

 

 

 

Mai jos aveti 2 poze cu caracteristicile duplexorului acordat pe frecventa repetorului.

00_tmb 01_tmb


  • schimbat sistemul APRS

Cum spuneam, partea de APRS a avut parte de cele mai multe schimbari. Cu ocazia asta am trecut de la Motorola GM300 / Kantronics KWM-1200+ la Motorola GM338 / TinyTrack4. Singura problema ramasa e ca statia mobila Motorola (GM338) este versiunea de 20 - 54W. Mai jos de 18W nu am putut sa-i cobor puterea. Horoscopul!
Totusi, avem acum avantajul ca temperatura ambientala si tensiunea acumulatorilor este raportata o data la 5 - 10 minute via APRS. Datele sunt deasemeni preluate de pe site-ul aprs.fi si disponibile permanent pe acest website, coltul dreapta sus in cadranul albastru cu indicatori grafici.

  • colectare date Tensiune / Temperatura (pasul 2)

Mai jos aveti cele 2 pdf-uri cu inregistrarile extrase in intervalul 01.06.2012 - 14.09.2013.

 

Revizia s-a efectuat cu succes in data de 01.06.2013.

Fiind prima revizie din 2013, abia asteptam sa urc, pentru a verifica in ce stare sunt echipamentele, antenele si panourile. Si de data asta am avut un nou coechipier care s-a indurat intr-un final, sa razbata drumul pana la Lacauti. Vasilica (YO6IBL), despre care v-am povestit in primul articol legat de proiect, ne-a dat o mana de ajutor la modificarile pe care le-am facut. S-a avut in vedere :

  • constatare/verificare performata slaba a digipeater-ului APRS

00_tmb 01_tmb 02_tmb 03_tmb

 

 

 

 

 

Concluzia o puteti trage din pozele de mai sus. Altfel spus, antenele Sirio stranuta puternic atunci cand vine vorba de chiciura si vant puternic.

Bucata de antena ramasa am adus-o in Brasov, urmand sa o expunem in viitorul muzeu al victimelor cauzate de chiciura. :)

 

  • instalare antena / router 3G & schimbare controler solar & reconfigurare panouri

a) Dupa ce am intrat in posesia unui router Huawei B683 si am facut niste teste acasa, timp de cateva zile, trebuia sa ne interesam care dintre operatorii de telefonie mobila ofera servicii de date via 3G, insa si cu acoperire in zona Lacauti. Am sunat la Cosmote si m-au lamurit rapid. Chiar daca au in oferta abonamente de date, ai nevoie de jde mii de contracte cu ei ca sa beneficiezi de IP fix (IP-ul fix este necesar pentru a putea accesa un echipament conectat la un router 3G, din exteriorul retelei). Ramasesera doua optiuni, Vodafone si Orange, asa ca am facut cate un abonament la fiecare, sperand ca macar de la un operator sa avem semnal. Cu antena instalata, cablul tras si router-ul conectat, pe Vodafone semnalul era maxim! Viteza de download : 1.6MB / sec. Cartela de la Orange nici macar n-am mai desigilat-o, fiid ulterior returnata operatorului si contractul anulat.

 

00_tmb 01_tmb 02_tmb 03_tmb 03_tmb

 

 

 

 

 

b) Timp de un an, vechiul controler si-a facut treaba binisor, cu exceptia brumului pe care-l introducea in sistem atunci cand se genera energie. Totodata, am considerat ca tranzitie de la regimul de incarcare PWM la cel MPPT ne va aduce un plus de randament (~20-30%). Asadar, de la un Morningstars ProStar PS-30A (PWM) am trecut la OutBack FlexMax 60 (MPPT) iar panourile le-am reconfigurat pentru a genera mai mula tensiune (48V / 14A fata de 17V / 29A). Despre eficienta noului controller o sa va povestesc cu alta ocazie. Momentan adun date.

 

  • instalare cutie pentru monitorizare si control

Scopul acestei "cutiute" este de a monitoriza tensiunea, curentul si de a comuta On/Off consumatorii in regim de iarna (Off la ora 01 / On la ora 06). Pentru monitorizare voi folosi proaspatul internet 3G si una dintre cele 2 camere web instalate (nu am poze inca - camerele sunt Axis 207 pentru curiosi) Din poza il recunoasteti pe Marian, prietenul meu de nadejde atunci cand vine vorba de confectii metalice, gauri s.a.

00_tmb 01_tmb 02_tmb 03_tmb 03_tmb

 

 

 

 

 

 

  • colectare date Tensiune / Temperatura

Anul trecut am instalat 2 senzori (data logger) care au colectat valorile de tensiune si temperatura, o data la 30 minute. Mai jos aveti cele 2 pdf-uri cu inregistrarile extrase in intervalul 17.11.2012 - 01.06.2013.

 

   

Revizia s-a efectuat cu succes in data de 17.11.2012.

Pentru cei care nu stiu, incepand cu jumatatea lunii octombrie, incarcarea bateriei a fost cam dificila, motiv pentru care controller-ul a decuplat consumatorii in 2 - 3 randuri. Rezolvarea a fost simpla.

  • instalare panouri suplimentare

S-au instalat inca 2 panouri fotovoltaice de 150W, care vor aduce un plus de 16Ah atunci cand este insorit (in prima poza sunt specificatiile panourilor vechi)
Modelul panourilor noi este Istar Solar IS4000P 150. Toate panourile insumeaza o putere de 460W (~30Ah / 425W la 13.8V).
Suportii existau deja (din fericire) asa ca n-a mai fost nevoie decat de gaurire, asamblare si sudarea suportului de antena APRS.

  • adaugarea celei de a doua baterii

Vechea baterie de 250Ah are acum o surioara. Total 500Ah / 25°C (325Ah / -15°C, conform fabricantului)

Dorim sa multumim domnului Pavel ( YO6IKB ) pentru ajutorul acordat prin sponsorizare. Datorita dansului, am putut achizitiona cea de a doua baterie.

  • schimbat antena APRS

Antena initiala a fost schimbata cu un Sirio CX-144. Castig 2dBd, SWR la 144.800 Mhz - 1:1.16

  • s-au adaugat 2 senzori cu data logger

Cu ajutorul acestora, vom sti cum a evoluat tensiunea bateriilor si ce temperaturi au fost in interiorul cladirii. Anul viitor vom adauga alti 3 senzori, insa pentru APRS. Datele vor fi transmise prin telemetrie in timp real.

Mai jos aveti cateva poze din timpul operatiunii.

 

revizie revizie revizie revizie

 

 

 

 

 

 

 

revizie revizie revizie revizie

   

Revizia s-a efectuat cu succes in data de 06.10.2012.

Timp de 3 luni, ambele repetoare (cu exceptia celui de APRS) au functionat excelent, insa au aparut si probleme. Le-am notat, am studiat si pentru fiecare am incercat sa gasim solutii.

Pozele din ziua reviziei le gasiti aici. In continuare am sa detaliez, punct cu punct ce modificari / ajustari am facut :

  • remedierea problemei la repetorul APRS

Suspiciunile pentru care acesta a incetat sa mai functioneze au fost multiple, de la antena, pana la modulul de emisie.

Cand am ajuns la fata locului, unitatea APRS parea functionala insa toate ledurile erau aprinse. Un hard reset pare ca a rezolvat problema.

  • inlocuirea cablului catre antena APRS

Initial s-au folosit 10 metri de RG58/U pe care i-am inlocuit cu alti 10 metri, insa de data asta am optat pentru FSJ4-50B SureFlex. Personal, consider ca RG58 este cea mai nefericita alegere pentru sistemele unde se folosesc mai multe frecvente de lucru. Sfatul meu este sa-l evitati pe cat posibil si sa optati in schimb pentru RG-213 (sau variatii ale acestuia).

  • filtrarea alimentarii si a circuitului de racire

A fost, si inca este, cea mai delicata problema care presupune multe "batai cu capul de masa". De la bruiajul indus electromagnetic si pana la cel introdus in sistemul de alimentare, am cautat mai multe metode sa previn prezenta zgomotelor pe semnalul modulat.

Exista 3 factori de zgomot :

a) APRS

Aunci cand se emit pachetele de date, semnalul RF se suprapune pe receptia repetorului VHF, uneori chiar deschizand squelch-ul acestuia. Cel mai des insa, semnalul se aude cand se poarta un QSO.

Una din solutiile la care m-am gandit, a fost imbunatatirea ecranajului. Am procedat la inlocuirea cablului si am folosit o cutie metalica in care am introdus TNC + modulul de emisie. (vezi galerie)

Am schimbat si ordinea pe verticala in rack din "APRS -> VHF -> UHF" in "APRS -> UHF ->VHF", indepartand astfel repetorul VHF de cel de APRS.

b) Controller panouri solare

In regim PWM, controlul incarcari se modifica iar sistemul incepe sa genereze zgomot. Mail multe detalii aici. Conform manualului, exista un "Telecom noise jumper" care poate fi taiat pentru eliminarea bruiajului.

Deoarece panourile solare nu genereaza curent pe intreaga perioada a zilei, am hotarat ca temporar sa nu tai jumper-ul respectiv.

c) Ventilatoarele

Prezinta cea mai comuna sursa de zgomot dar si cea mai dificila solutie pentru a o elimina.

O rezolvare simpla ar fi fost trecerea la ventilatoarele in curent alternativ in locul celor in curent continuu. Simplu de spus, greu de facut pentru ca in regim solar,  invertorul ar fi consumat mult pentru a face transformarea din 12V DC in 220V AC. Am preferat sa inlocuiesc ventilatorul de 60x60mm cu cel de 80x80mm si sa filtrez alimentarea acestuia folosind condensatori cu valori diferite.

Dupa 24 de ore, rezultatele sunt promitatoare.

revizie
  • ecranarea controller-elor

Producatorul recomanda ecranarea acestora si este perfect normal. Pentru a evita preluarea interferentelor si transformarea controller-elor intr-un "receptor" de zgomote le-am inchis in cutii de aluminiu.

Ce s-a omis din schema modulului, este decuplarea capacitiva. M-am inspirat dintr-o alta schema si am efectuat modificarea direct pe placa.

revizierevizie
  • izolarea termica a acumulatorului

Deoarece iarna pe la noi, si indeosebi la munte, este crunta, capacitatea acumulatorului putea fi afectata de temperaturile scazute. In specificatiile tehnice scrie ca la -15C capacitatea scade la 65%. Asta inseamna ca de la 250 Ah, acumulatorul este afectat pana la ~160 Ah.

Pentru izolare am folosit o cutie din pal in care am pus acumulatorul iar aceasta cutie am bagat-o intr-o alta, mai mare. Distanta dintre pereti (5 cm) am umplut-o cu vata minerala.

  • montarea unui panou de sigurante

modificare amanata

  • ajustarea nivelului de deviatie & reducerea nivelului de deviatie pentru roger beep

Am ajustat nivelul de deviatie pe voce la 75% iar cel de roger beep la 45%. Din pacate, am facut un compromis, pentru ca in cazul in care se vor mai auzi zgomote/bruiaje/interferente pe semnalul modulat, acestea vor fi amplificate cu 25% fata de reglajele anterioare.

  • schimbare cabluri de legatura in interiorul repetoarelor

In plus fata de ce imi propusesem sa modific, am schimbat si cablurile RF din interiorul repetoarelor. Folosisem RG58/U si mufe HUBER+SUHNER. Patch-urile au fost inlocuite cu RG400 si mufe Amphenol argintate.

revizie
  • schimbare cabluri intre repetor si duplexor

Ultimul loc in care se gasea "faimosul" RG58/U a fost depistat intre repetoare si duplexoare. Cele 4 cabluri au fost inlocuite cu RG214/U si mufe argintate. De ce RG214?

RG214 este dublu ecranat, flexibil si RECOMANDAT pentru acest tip de legaturi.

revizie
  • ajustare squelch pentru repetorul in 70cm (R84)

Avantajul statiilor folosite in aceste repetoare este ca squech-ul se deschide la un anumit nivel si se inchide la altul. Exemplu : Deschide la -124dBm, Inchide la -128dBm.

Repetorului UHF a trebuit sa-i modific pragul de inchidere, pentru ca uneori ramanea "agatat" cateva milisecunde. Sensibilitatea nu a avut de suferit.