Revizia s-a efectuat cu succes in data de 14.09.2013.

A doua urcare pe 2013 trebuia facuta din mai multe motive. O data ca saracul APRS ajunsese la versiunea 3.0, antena Sirio fiind ingenuncheata de conditiile vitrege si pentru ca repetorul de 70cm parea cam surd. Initial am banuit duplexorul dar, sa o luam pe puncte :

  • instalare antena APRS, Sigma RDTC140 (sora mai mica a celei de pe pilon)

La o temperatura de 8 grade, ceata de sprijineai bicicleta in ea si vantul caracteristic zonei, singurii nebuni disponibili in YO6 au fost Andrei (YO6HEG) si Ovidiu (YO6IGM).

00_tmb 01_tmb 02_tmb 03_tmb 03_tmb 03_tmb

 

 

 

 

 

  • - punerea in functiune a camerei web de panorama & schimbare duplexor 70cm

Poze clare si la obiect cu camera web nu am, pentru ca ne-am miscat vioi. Intr-una din poze se vede duplexorul cu cavitatile cilindrice expuse. Este un Telewave TPRD-4544 acordat cu cateva zile in urma. Avand cu mine si analizorul de VSWR, RigExpert AA-520, Andrei a venit cu idea sa masuram si antena. Surpriza! VSWR-ul era de 1:2.20 fata de 1:1.11 la masuratoarea initiala, la instalare. Era clar ca ceva se intampla si cu antena.

00_tmb 01_tmb 02_tmb 03_tmb 03_tmb 03_tmb

 

 

 

 

 

Mai jos aveti 2 poze cu caracteristicile duplexorului acordat pe frecventa repetorului.

00_tmb 01_tmb


  • schimbat sistemul APRS

Cum spuneam, partea de APRS a avut parte de cele mai multe schimbari. Cu ocazia asta am trecut de la Motorola GM300 / Kantronics KWM-1200+ la Motorola GM338 / TinyTrack4. Singura problema ramasa e ca statia mobila Motorola (GM338) este versiunea de 20 - 54W. Mai jos de 18W nu am putut sa-i cobor puterea. Horoscopul!
Totusi, avem acum avantajul ca temperatura ambientala si tensiunea acumulatorilor este raportata o data la 5 - 10 minute via APRS. Datele sunt deasemeni preluate de pe site-ul aprs.fi si disponibile permanent pe acest website, coltul dreapta sus in cadranul albastru cu indicatori grafici.

  • colectare date Tensiune / Temperatura (pasul 2)

Mai jos aveti cele 2 pdf-uri cu inregistrarile extrase in intervalul 01.06.2012 - 14.09.2013.

 

Revizia s-a efectuat cu succes in data de 01.06.2013.

Fiind prima revizie din 2013, abia asteptam sa urc, pentru a verifica in ce stare sunt echipamentele, antenele si panourile. Si de data asta am avut un nou coechipier care s-a indurat intr-un final, sa razbata drumul pana la Lacauti. Vasilica (YO6IBL), despre care v-am povestit in primul articol legat de proiect, ne-a dat o mana de ajutor la modificarile pe care le-am facut. S-a avut in vedere :

  • constatare/verificare performata slaba a digipeater-ului APRS

00_tmb 01_tmb 02_tmb 03_tmb

 

 

 

 

 

Concluzia o puteti trage din pozele de mai sus. Altfel spus, antenele Sirio stranuta puternic atunci cand vine vorba de chiciura si vant puternic.

Bucata de antena ramasa am adus-o in Brasov, urmand sa o expunem in viitorul muzeu al victimelor cauzate de chiciura. :)

 

  • instalare antena / router 3G & schimbare controler solar & reconfigurare panouri

a) Dupa ce am intrat in posesia unui router Huawei B683 si am facut niste teste acasa, timp de cateva zile, trebuia sa ne interesam care dintre operatorii de telefonie mobila ofera servicii de date via 3G, insa si cu acoperire in zona Lacauti. Am sunat la Cosmote si m-au lamurit rapid. Chiar daca au in oferta abonamente de date, ai nevoie de jde mii de contracte cu ei ca sa beneficiezi de IP fix (IP-ul fix este necesar pentru a putea accesa un echipament conectat la un router 3G, din exteriorul retelei). Ramasesera doua optiuni, Vodafone si Orange, asa ca am facut cate un abonament la fiecare, sperand ca macar de la un operator sa avem semnal. Cu antena instalata, cablul tras si router-ul conectat, pe Vodafone semnalul era maxim! Viteza de download : 1.6MB / sec. Cartela de la Orange nici macar n-am mai desigilat-o, fiid ulterior returnata operatorului si contractul anulat.

 

00_tmb 01_tmb 02_tmb 03_tmb 03_tmb

 

 

 

 

 

b) Timp de un an, vechiul controler si-a facut treaba binisor, cu exceptia brumului pe care-l introducea in sistem atunci cand se genera energie. Totodata, am considerat ca tranzitie de la regimul de incarcare PWM la cel MPPT ne va aduce un plus de randament (~20-30%). Asadar, de la un Morningstars ProStar PS-30A (PWM) am trecut la OutBack FlexMax 60 (MPPT) iar panourile le-am reconfigurat pentru a genera mai mula tensiune (48V / 14A fata de 17V / 29A). Despre eficienta noului controller o sa va povestesc cu alta ocazie. Momentan adun date.

 

  • instalare cutie pentru monitorizare si control

Scopul acestei "cutiute" este de a monitoriza tensiunea, curentul si de a comuta On/Off consumatorii in regim de iarna (Off la ora 01 / On la ora 06). Pentru monitorizare voi folosi proaspatul internet 3G si una dintre cele 2 camere web instalate (nu am poze inca - camerele sunt Axis 207 pentru curiosi) Din poza il recunoasteti pe Marian, prietenul meu de nadejde atunci cand vine vorba de confectii metalice, gauri s.a.

00_tmb 01_tmb 02_tmb 03_tmb 03_tmb

 

 

 

 

 

 

  • colectare date Tensiune / Temperatura

Anul trecut am instalat 2 senzori (data logger) care au colectat valorile de tensiune si temperatura, o data la 30 minute. Mai jos aveti cele 2 pdf-uri cu inregistrarile extrase in intervalul 17.11.2012 - 01.06.2013.