Revizia s-a efectuat cu succes in data de 14.09.2013.
A doua urcare pe 2013 trebuia facuta din mai multe motive. O data ca saracul APRS ajunsese la versiunea 3.0, antena Sirio fiind ingenuncheata de conditiile vitrege si pentru ca repetorul de 70cm parea cam surd. Initial am banuit duplexorul dar, sa o luam pe puncte :
-
instalare antena APRS, Sigma RDTC140 (sora mai mica a celei de pe pilon)
La o temperatura de 8 grade, ceata de sprijineai bicicleta in ea si vantul caracteristic zonei, singurii nebuni disponibili in YO6 au fost Andrei (YO6HEG) si Ovidiu (YO6IGM).
-
- punerea in functiune a camerei web de panorama & schimbare duplexor 70cm
Poze clare si la obiect cu camera web nu am, pentru ca ne-am miscat vioi. Intr-una din poze se vede duplexorul cu cavitatile cilindrice expuse. Este un Telewave TPRD-4544 acordat cu cateva zile in urma. Avand cu mine si analizorul de VSWR, RigExpert AA-520, Andrei a venit cu idea sa masuram si antena. Surpriza! VSWR-ul era de 1:2.20 fata de 1:1.11 la masuratoarea initiala, la instalare. Era clar ca ceva se intampla si cu antena.
Mai jos aveti 2 poze cu caracteristicile duplexorului acordat pe frecventa repetorului.
-
schimbat sistemul APRS
Cum spuneam, partea de APRS a avut parte de cele mai multe schimbari. Cu ocazia asta am trecut de la Motorola GM300 / Kantronics KWM-1200+ la Motorola GM338 / TinyTrack4. Singura problema ramasa e ca statia mobila Motorola (GM338) este versiunea de 20 - 54W. Mai jos de 18W nu am putut sa-i cobor puterea. Horoscopul!
Totusi, avem acum avantajul ca temperatura ambientala si tensiunea acumulatorilor este raportata o data la 5 - 10 minute via APRS. Datele sunt deasemeni preluate de pe site-ul aprs.fi si disponibile permanent pe acest website, coltul dreapta sus in cadranul albastru cu indicatori grafici.
-
colectare date Tensiune / Temperatura (pasul 2)
Mai jos aveti cele 2 pdf-uri cu inregistrarile extrase in intervalul 01.06.2012 - 14.09.2013.
Revizia s-a efectuat cu succes in data de 01.06.2013.
Fiind prima revizie din 2013, abia asteptam sa urc, pentru a verifica in ce stare sunt echipamentele, antenele si panourile. Si de data asta am avut un nou coechipier care s-a indurat intr-un final, sa razbata drumul pana la Lacauti. Vasilica (YO6IBL), despre care v-am povestit in primul articol legat de proiect, ne-a dat o mana de ajutor la modificarile pe care le-am facut. S-a avut in vedere :
-
constatare/verificare performata slaba a digipeater-ului APRS
Concluzia o puteti trage din pozele de mai sus. Altfel spus, antenele Sirio stranuta puternic atunci cand vine vorba de chiciura si vant puternic.
-
instalare antena / router 3G & schimbare controler solar & reconfigurare panouri
-
instalare cutie pentru monitorizare si control
Scopul acestei "cutiute" este de a monitoriza tensiunea, curentul si de a comuta On/Off consumatorii in regim de iarna (Off la ora 01 / On la ora 06). Pentru monitorizare voi folosi proaspatul internet 3G si una dintre cele 2 camere web instalate (nu am poze inca - camerele sunt Axis 207 pentru curiosi) Din poza il recunoasteti pe Marian, prietenul meu de nadejde atunci cand vine vorba de confectii metalice, gauri s.a.
-
colectare date Tensiune / Temperatura
Anul trecut am instalat 2 senzori (data logger) care au colectat valorile de tensiune si temperatura, o data la 30 minute. Mai jos aveti cele 2 pdf-uri cu inregistrarile extrase in intervalul 17.11.2012 - 01.06.2013.