Vf. Tampa Revizia s-a efectuat cu succes in septembrie 2016

Proaspat intors din concediu, aveam planificata cel putin o urcare pentru a monta un link radio care sa ne permita accesul la internet. Contractul cu Euroweb s-a dovedit a fi o mizerie care a costat suficient de mult cat sa ma faca sa caut alternative. N-am sa dezvolt patania cu acest provider, insa va sfatuiesc sa va feriti de serviciile lor, altfel va veti lovi de niste cu*ve agresive si incapatanate.

Cea mai potrivita solutie a fost cu un link propriu, folosind echipamente de la Ubiquiti pe care le-am comandat de la WiFi Mag (vezi poze). Inainte de instalare au fost pre-configurate local, iar link-ul de TX l-am instalat singur cu o zi inainte de a urca la repetor. Cu ocazia repunerii in functiune a repetoarelor de pe Lacauti, mi-au ramas suportii vechi, asa ca unul dintre ei si-a gasit locul pe Tampa unde l-a inlocuit pe cel pus la dispozitie de Sergiu (YO6IOG) si care era cam stramb. Pe acelasi suport am instalat antena de APRS si linkul de RX. Doua ore mai tarziu, primele verificari produceau rezultate pozitive. Aveam internet, pentru prima oara din 2014 :)

TNC-ul l-am gasit cu erori. Isi pierduse datele de pe EEPROM asa ca l-am reconfigurat in varianta I-Gate cu indicativul YO6NAM-10 (Multumim Cristi (YO3GWM) pentru ajutor).

Pe lista mai ramasese sa legam repetorul Hytera la retea si sa-l configuram pentru BrandMeister. Surpriza! Dupa interventia prin TeamViewer a lui Costel (YO6OSC) am constatat ca scumpetea mea de repetor n-are licenta de IP Connect asa ca orgasmul digital s-a amanat pentru o scurta perioada. 9 zile mai tarziu si cu 99 EUR mai sarac, am descarcat licenta de pe email, trimisa de cei de la Difona, am rescris repetorul, mici ajustari si.. succes!

1_tmb2_tmb3_tmb4_tmb5_tmb

Chiar daca este posibila pastrarea repetorului in format mixt (analog sau digital), am luat decizia de a-l configura sa opereze exclusiv pe partea digitala. Dupa 3 ani de cand a fost pus in functiune, partea de FM a fost folosita foarte rar de catre radioamatorii locali, chiar daca facilita legaturi la nivel de portabil fara nevoia unor echipamente scumpe. Imi vine greu sa cred ca un radio amator nu este in stare sa-si configreze un canal cu ton CTCSS.

Kronstadt este al 3-lea oras cu repetor DMR din YO cu acces la reteaua BrandMeister. Proiectul inceput in 2013 a ajuns la maturitate si si-a atins tinta. Multumesc tuturor celor implicati.

Mai jos, aveti o poza cu acoperirea teoretica pe care acesta o deserveste.

6_tmb

Un scurt test al repetorului cu Ovidiu (YO6IGM)

Pentru informatii despre retea, DMR si altele vizitati acest link.


 Vf. LacautiRevizia s-a efectuat cu succes in data de 23.07.2016

Trecuse aproape o luna de cand constatasem decesul bateriilor, sectionarea cablului si distrugerea antenelor. Reconditionarea sistemului era facuta in proportie de 80%, asa ca ne-am pornit la drum cu forte noi, sa terminam ce am inceput. Ajunsi in Comandau, ne-am oprit sa vedem mocanita... in stare de functionare! I-am tras doua poze si-am plecat spre Vf. Lacauti. Vremea era perfecta pentru interventii la inaltime.

02_tmb 02_tmb 03_tmb 04_tmb

Primul lucru de care m-am apucat a fost montarea monitorului de baterii. Multumesc ProWatt pentru discountul extra. In poze puteti vedea cutia unde este adapostita si izolata bateria, ceasul care indica mai multe valori ale sistemului de incarcare si suntul de 500A care masoare cat curent intra si iese din baterii. Legat de baterii, v-am mai spus ca sunt printre singurele consumabile care trebuie schimbate o data la 3 - 5 ani? Orice donatie sau sponsorizare este incurajata si binevenita. Detalii aici.

05_tmb 06_tmb 07_tmb 07_tmb 07_tmb

In paralel cu mine, Sergiu (YO6IOG) si Claudiu (YO6IWF) se ocupau de repozitionarea suportilor pe pilon (modificare azimut) pentru a elimina efectul produs de catre balizarea APRS-ului. La finalul operatiunii, Sergiu a coborat sa remedieze cablul sectionat apoi am testat toate repetoarele. Succes! Sistemul este functional 100% dar, are nevoie in continuare de baterii noi!

Le multumesc lui Sergiu (YO6IOG) pentru munca de pilonist, lui Claudiu (YO6IWF) pentru transport si in avans tuturor persoanelor care inteleg ca pe viitor, fara o contributie financiara, acest proiect nu are cum sa existe.

 Vf. LacautiRevizia s-a efectuat cu succes in data de 09.07.2016

La nici 24 de ore dupa ce cuplasem bateria de masina in paralel (vezi constatarea din 25.06), in speranta ca voi reusi sa le resuscitez pe cele vechi, acestea au cedat. 3 baterii in paralel, aveau 6V cand am ajuns, o tensiune insuficienta pentru a alimenta incarcatorul solar. In perioada dintre aceste doua revizii, am facut rost de alte doua baterii pe care le-am instalat temporar. In functie de cati bani se vor strange din donatii si sponsorizari, voi cumpara un set nou pe care-l vom instala in locul celor vechi. Poti contribui cu o suma modica? Perfect, detalii ai aici.

Totodata, am luat in considerare faptul ca vremea nu e prea ingaduitoare si pozitia antenelor le face vulnerabile, asa ca am decis sa le montam pe laterala pilonului. Noii suporti au costat 400 RON si va pot spune ca arata si sunt super rezistenti! Dimensiunea lor a fost calculata cu acest soft.

S-a inceput cu o verificare a sistemului de incarcare, a cablurilor si s-a reajustat puterea de emisie la 5W (am uitat sa precizez ca o micsorasem la 200mW data trecuta).

01_tmb 02_tmb 03_tmb

In timp ce eu si Claudiu (YO6IWF) montam bateriile si verificam diverse in interior, Sergiu (YO6IOG) monta suportii pe pilon, pe care-i puteti vedea in pozele de mai jos. Dupa suporti a urmat coborarea antenelor si fixarea lor. Toata operatiunea a durat destul de mult si din pacate, n-a mai fost timp sa reparam cablul pentru a putea reporni si repetorul in UHF, insa pe cel VHF l-am lasat in functiune. VSWR-ul pe antena VHF arata 1:1.07!

04_tmb 05_tmb 05_tmb 06_tmb

Toate bune pana am pornit APRS-ul care, atunci cand baliza, deschidea repetorul VHF. Problema asta am mai avut-o in trecut si am remediat-o, insa de data asta banuiesc ca pozitia antenei de 2m in raport cu cea de APRS joaca un rol. Vom vedea data viitoare.

 Vf. LacautiConstatarea s-a efectuat cu succes in data de 25.06.2016

Stiam de ceva timp ca antenele Sigma (de pe pilon) fusesera ingenunchiate de vant si chiciura dar nu banuiam ca situatia e mult mai grava. APRS-ul nu mai balizase de mai bine de 18 luni, deci sistemul de alimentare avea si el o problema. Nu eram sigur daca incarcatorul MPPT, panourile, cablurile de alimentare sau bateriile erau cauza, dar cu toate astea m-am echipat cu o baterie de masina pentru probe.

Venisem pregatit si cu noile antene sa le schimbam si sa repunem sistemul in functiune. Din pacate, cei de la Sigma au disparut de pe piata iar producatorul PCTel mi-a spus ca tipul de antena folosit in 2014 nu se mai fabrica.

Dupa o perioada mai lunga de cercetari, am gasit un alt fabricant care ofera o garantie de 3 ani la antenele lor. Le-am prezentat conditiile in care aceste antene for functiona si m-au asigurat ca vor rezista. Vreau sa multumesc in numele tuturor radioamatorilor care folosesc aceste repetoare, domnului Pavel (YO6IKB), pentru contributia generoasa fara de care astazi n-am putea sa facem legaturi si care m-a ajutat sa achizitionez un nou set de antene. Detalii despre acestea gasiti aici, iar daca doriti sa achizitionati, accesati acest link.

01_tmb 01_tmb 01_tmb

Cele doua baterii de 250Ah masurau o tensiune de 1.65V, semn ca viata lor era pe final. In incercarea mea de a le recupera, am montat bateria de masina in paralel, am pornit sistemul si am trecut la urmatoarea etapa. Montarea antenelor. Pana sa ajungem pe pilon, am reparat cotul de metal care, probabil din cauza greutatii ghetii, s-a smuls din perete si am observat ca unul din cabluri se sectionase, dar nu la intrare in casuta, ci pe pilon. Colierele de plastic cedasera si vantul izbea cablul de pilon, violent.

01_tmb 05_tmb 06_tmb 07_tmb

Nu venisem pregatit cu mufe asa ca am montat doar antena VHF si ne-am facut lista pentru data viitoare. Au participat Sergiu (YO6IOG), Claudiu (YO6IWF) si Razvan (YO6NAM).

 Vf. Tampa Revizia s-a efectuat cu succes in aprilie 2016

Cum există mereu loc de mai bine, am hotarat să aduc nişte îmbunătăţiri sistemului prin adăugarea unui filtru trece-bandă, preamplificator şi un set nou de cabluri RG-214 cu mufe argintate. Scopul era de a imbunătăţii sensibilitatea recepţiei, dat fiind interferenţele de la locaţie (gsm,radio,tv ş.a.), lucru pe care l-am obţinut! Ovidiu (YO6IGM) a confirmat că repetorul poate fi lucrat din mobil, din Făgăraş.

01_tmb 02_tmb 03_tmb 04_tmb 05_tmb

Am schimbat şi antena cu o Sigma CATC140, iar pe cea veche am mutat-o pe sistemul APRS.