Salutare!
Ma numesc Razvan, sunt din Brasov si printre pasiunile pe care le am, se numara si radioamatorismul. Cochetez cu acest domeniu inca de cand eram copil, dat fiind ocupatia tatalui meu.Indicativul meu de apel este YO6NAM.
Acum ca am facut cunostinta, voi continua sa va povestesc cum a luat nastere proiectul Xpander si repetorul din Vf. Lacauti.
In vara lui 2011, la o cafea cu Vasi (YO6IBL), ne-am propus sa incercam montarea unui repetor VHF pe Vf. Postavaru, chiar langa cabana Salvamont. Am primit aprobari si am facut un drum pana la fata locului. Din nefericire, in paralel se desfasurau lucrarile de amenajare pentru partia de schi iar treburile au evoluat impotriva acestui proiect initial.
Ulterior, l-am cunoscut pe Andrei (YO6HEG) care a venit cu propunerea de a amplasa un repetor pe Vf. Lacauti. Locul parea ideal, simularile ieseau excelente, insa o problema majora o reprezenta accesul dificil si lipsa electrificarii din zona. Cum o parte din echipamente erau deja comandate, nu mai era loc de dat inapoi, asa ca am programat o urcare in grup sa inspectam, sa luam masuri, etc.
Dupa cateva incercari esuate de a face rost de o masina care sa ne permita urcarea facil, ajutorul a sosit din partea unei cunostinte care mi-a imprumutat un Hyundai SantaFe. Pe data de 6/11/2011 vremea a tinut cu noi, ne-am intalnit si am pornit la drum.
Poza a fost facuta in Comandau, chiar inainte de urcare (click pentru a mari). De la stanga la dreapta : Laci (YO6DBA), Viorel (YO6FLW), Razvan, Andrei (YO6HEG). Am avut emotii pentru ca nu stiam cum se va comporta masina pe un teren asa accidentat, dar intr-un final am ajuns cu bine. Marian, soferul nostru (il veti cunoaste pe parcurs) s-a descurcat impecabil.
Dupa mai multe discutii, am ajuns la concluzia ca vom putea realiza si amplasa 2 repetoare pe acel pilon gol, unul in fiecare banda (2m/70cm). Asadar am inceput cautarea materialelor si pentru cel de-al doilea repetor pentru ca asa cum spuneam mai devreme, o parte din echipamente erau deja comandate pentru cel de 2m. Am exclus din start sa lucram cu 2 antene pe banda, mai ales ca pe munte conditiile sunt vitrege si 4 antene (aveam in vedere Diamond X30 sau X50) n-ar fi rezistat, plus ca traseul cablului se dubla.
In loc sa arunc banii pe antene care nu s-au dovedit a fi fiabile, am ales ca izolarea sa o facem exclusiv folosind duplexoare industriale. Duplexorul din poza a fost comandat de la vecinii nostri rusi, prin intermediul unei firme din UK. Specificatiile tehnice le gasiti aici.
Acordarea a fost efectuata de fabrica si dupa cum puteti vedea aici si aici, ofera o izolare in exces de 98dB
Dupa o excursie care a durat 2 saptamani, duplexorul a sosit pe data de 27/10/2011 si a fost depozitat in beci, la racoare
Doua luni mai tarziu, fratele lui mai mic ajunge si el, in stare perfecta, insa neacordat. A calatorit mii de kilometri, tocmai din Alaska, asa ca l-am inspectat cu grija, pentru ca in ziua de azi, serviciile de curier nu prea se preocupa de pachetele pe care este inscriptionat "FRAGIL".
Frecventa inca nu era stabilita, asa ca am preferat sa ma ocup de partea activa a repetorului de UHF si abia apoi sa mergem cu el la acordat. Marca acestui echipament este Sinclair Q3220E, iar detalii tehnice gasiti aici.
La partea activa, am avut de ales intre un repetor comercial si unul home-made, cel din urma fiind mai putin costisitor dar mai dificil de executat. Inca de la inceput, proiectul Xpander s-a dovedit a fi o provocare, asa ca m-am ambitionat si am decis sa construiesc partea activa personal.
Multi isi imagineaza ca doua tranceivere mobile, un cablu si o sursa de alimentare e tot ce ai nevoie ca sa zici ca ai construit un repetor. Dealtfel, am si vazut o gramada de poze si filmulete cu repetoare construite "pe genunchi", stangaci si fara sa se tina cont de aspect. Iar cand aspectul lasa de dorit, este de asteptat ca si functionarea sa fie precara.
Alegerea unitatilor RX/TX a fost facuta bazandu-ma pe mai multe criterii. Intre Motorola si Icom, am ales Icom din mai multe motive, principalul fiind insa calitatea semnalului audio modulat. Detalii, mai tarziu.
Pe timpul iernii, proiectul a luat o pauza, insa documentarea a continuat. La inceputul lui 2012 a sosit si a 2-a rola de cablu LDF4-50A. Este un cablu scump, greu accesibil dar proprietatile lui il fac ideal pentru un asemenea proiect (atenuare 2.67dB / 100m / 150 Mhz). Specificatiile le gasiti aici.
In Martie 2012, alaturi de prietenul meu Marian, am dat startul sezonului de shopping pentru materiale. Ne-am apucat de masurat, taiat si gaurit. Cutiile rack au fost achizitionate de aici.
In pozele de mai sus, puteti observa in mare, elementele care alcatuiesc repetoarele. Am fotografiat doar prima cutie, deoarece ambele repetoare sunt identice, singura diferenta fiind modelul statiilor mobile Icom. Deoarece atat eu, cat si Marian avem un serviciu stabil, partea de executie a durat cam 2 saptamani. N-am putut lucra decat cateva ore pe saptamana, atunci cand ne nimeream amandoi acasa, dimineata.
Cel mai dificil s-a dovedit a fi procurarea pieselor mici (regleta de calitate, distantiere tubulare plastic, saibe cu "aripioara", s.a.). Peste tot pe unde am fost, se uitau vanzatorii la mine cand le ceream saibe cu "aripioara", precum râma la bordură. Le-am achizitionat ulterior din Marea Britanie.
Trebuie sa recunosc ca Marian a fost cel care a masurat, a taiat, gaurit si pilit. Eu mi-am asteptat randul, la conexiuni, teste si in special partea electrotehnica. Il puteti vedea pe prietenul meu Marian in poza din dreapta.
Cu conexiunile am terminat in 2 zile, apoi am vopsit suportii de tabla, asa cum se observa in poza 2, din tabelul de jos.
Racirea este asigurata de 2 ventilaroare San Ace (Sanyo Denki) controlate de un termostat programabil. Conexiunile RX-Controller-TX au fost realizate cu cablu de calitate, ecranat, insa din pacate, atunci cand pornesc ventilatoarele, pe emisie se aude un brum. Neglijabil, dar acesta exista. Momentan, am banuiala ca zgomotul este introdus in sistem, prin alimentare, datorita lispei decuplarii pe controller. De problema asta ma voi ocupa in toamna, atunci cand vom urca din nou pe Vf. Lacauti pentru prima revizie. (remediat. citeste articolul din meniul Log)
Cateva saptamani mai tarziu, am inceput sa ma preocup de achizitionare antenelor. Mi-am indreptat atentia catre un tip de antena trainica, supranumita "folded dipole" si indicata pe site-urile unde exista vant puternic si depuneri serioase de chiciura. Pe lista am avut aceasta antena dar persoana cu care am discutat detaliile tehnice nu m-a convins ca poate fi configurata in sistem omnidirectional.
Cum nu vroiam sa sacrific acoperirea repetorului, am apelat din nou la sfatul lui Andrei (YO6HEG) care mi-a recomandat marca Sigma. Doua saptamani mai tarziu, antenele ajungeau in Romania si incepusera sa imi incomodeze plimbarea prin casa.
Cei de la Sigma Wireless m-au asigurat ca distribuie tipul asta de antena in mai multe tari nordice, unde conditiile meteo sunt crunte. Pana azi nu ar fi avut nici un retur. (marketing?). Desigur, vom afla si noi daca sunt potrivite pentru Vf. Lacauti abia in primavara anului 2013. Din punct de vedere calitativ si tehnic insa, mi-au depasit asteptarile. Pentru detalii tehnice, vizitati link-ul asta.
Odata montate pe pilon, masuratorile aratau astfel :
Sigma CATC140 / 145.6625 Mhz / SWR 1:1.27
Sigma CATC440 / 439.000 Mhz / SWR 1:1.11
Pentru a nu avea surprize neplacute, am acordat protectiei o atentie deosebita. De la impamantare, pana la pozitia antenelor pe pilon, eclatoarele folosite au fost alese din gama PolyPhaser. Acestea au seria IS-50NX-C1-ME si suporta "multi-strike".
La sfarsitul lunii Iunie ne apropiam de final. Stabilisem ca urcarea sa o facem cu ocazia concursului care urma sa aiba loc. Sosise deci timpul pentru ultima piesa de rezistenta; <alimentarea> celor doua repetoare. Pentru ca mi-am dorit ca autonomia sa fie cat se poate de mare, sistemul fotovoltaic l-am ales pe masura. Acesta consta in 2 panouri fotovoltaice de 130W si un acumulator AGM de 250Ah. Teoretic, la un consum (calculat in testele proprii) de 3.5Ah / 5W / repetor, acesta ar avea o autonomie de ~35h (functionare non-stop).
Imi vine greu sa cred ca se va ajunge la o utilizare atat de exagerata, fara ca panourile fotovoltaice sa-si aduca aportul de incarcare. Asa cum se poate constata si din pozele prezente in Galerie, in conditii meteo fara lumina solara directa, panourile furnizeaza ~3.9 Ah.
Panourile fotovoltaice si bateria le-am achizitionat de la Tehno Shop. Va recomand cu incredere produsele si serviciile lor. Livrarea a fost stabilita cu exact 5 zile inainte sa urcam, pentru a avea timp suficient sa construiesc suportii pentru panouri.
Controlul incarcarii este asigurat de o unitate ProStar PS-30 care poate suporta o sarcina cu mult peste ceea ce aveam nevoie. Specificatii, aici.
Proiectarea acestor suporti a fost posibila cu ajutorul aceluiasi om cheie, Marian. De realizare s-au ocupat cei de la Electrostatic Brasov (cornier 40x40x4mm, gaurit, zincat si vopsit in camp electrostatic). Pre-montarea si ajustarea acestora am facut-o intr-o dupa-amiaza, la locul meu de munca.
Pentru ca nu stiam gradul de inclinare optim, am dat suplimentar gauri pentru mai multe optiuni. La fata locului insa, s-a dovedit ca inclinarea de 40-45º este ideala.
In aceeasi zi in care am terminat suportii de panouri, un alt prieten termina de sudat suportii pentru antene. Din pacate, nu am nici o poza cu aceastea, cu exceptia celor din Galerie.
Pe seara, domnul Ovidiu (YO6IGM) se prezenta sa incarce o parte din echipamente, urmand ca a 2-a zi sa efectuam asteptata urcare.
Imi cer scuze pentru eventualele greseli si promit ca voi completa si alte detalii in curand.
La final, doresc sa multumesc celor care ne-au felicitat pentru realizare si intregii echipe care a participat la acest proiect, o ambitie personala care s-a materializat intr-un repetor la "inaltime". Detaliile tehnice le puteti gasi aici.
Toatel cele bune,
Razvan
Nota : Proiectul a evoluat si intre timp s-au adus modificari sistemului. Va rog sa vizitati si meniul Log, unde veti putea descoperi detaliile reviziilor, poze, etc.