Ideea unui repetor DMR pe Vf. Harghita a apărut imediat după revizia majoră pe care am facut-o în 2017 pe Vf. Lăcăuţi, unde, pentru DMR am folosit o antenă care concentrează undele pe o anume direcţie pentru un câştig superior.
Zonele pe care cele două poziţii le acoperă (Harghita + Lăcăuţi), se completează şi ajută în felul ăsta la o uniformizare a ariei pe care o antenă omnidirecţională ar fi acoperit-o, de pe Vf. Lăcăuţi. De la idee, la practică, a fost cale lungă şi o poveste complicată.

- Partea I -

În toamna lui 2017, m-a sunat Liviu / YO6HVU şi m-a rugat să-l ajut cu reacordarea unui filtru duplexor. Am fost de acord iar când ne-am întâlnit, mi-a pus în braţe tot ansamblul format din contrapanou, două staţii, radiator şi ventilator, duplexor şi sursa de alimentare. Nu era sigur de viitoarea destinaţie a repetorului, dar mi-a spus pe ce frecvenţă doreşte să opereze.
După ce am terminat programarea, acordarea, măsurarea şi etalonarea, il sun pe Liviu care îmi zice : "Da' tu nu ai unde să-l pui?". Îi spun : "Eu l-aş pune pe Vf. Omu, dar l-aş modifca ca să suporte DMR / C4FM". Continuă : "Păi hai, ţine-l la tine şi dacă reuşeşti, vin şi te ajut.". Închei cu : "Bine, trebuie să ne strângem, să ne organizăm şi să efectuăm o urcare la repetor. Cu ocazia asta, poate instalăm şi jucaria de la tine."
Au urmat câteva luni în care nu s-a întâmplat mare lucru, aşa că l-am sunat pe Liviu şi i-am spus că dacă vrea, îi înapoiez repetorul. Nu-l mai voia înapoi. Era în schimb interesat să-l vîndă. I-am propus OLX; a zis că nu se complică. I-am făcut o ofertă, a acceptat şi uite aşa, relatarea de mai sus vine în contextul în care, acest repetor va ajunge să funcţioneze pe Vf. Harghita.

- Partea II -

Locaţia de pe Vf. Harghita nu mi-era cunoscută, nu ştiam cine se ocupă de shelter şi de buna funcţionare a echipamentelor, dar la o întâlnire de "club" între Sergiu / YO6IOG, Raul / YO6IXB, Lucilius / YO6FPW şi subsemnatul, am aflat că am putea vorbi cu Lacy / YO6CFB pentru a cimenta o colaborare şi o eventuală instalare a repetorului DMR.
Ne-am angajat atunci să cumpărăm un duplexor mobil pentru repetorul UHF deja existent (vechiul repetor folosea 2 antene), am împărţit suma şi am făcut o evaluare despre ce va presupune proiectul. Nu era foarte clar ce echipamente o să folosim, dar asta oricum cădea în sarcina mea.
Dupa discuţiile cu ceilalţi, am luat legătura cu Lacy şi i-am spus ce aveam de gând. A fost de acord, s-a bucurat şi a spus că va participa şi el financiar la achiziţia duplexorului. În paralel, se desfăşura întâmplarea de mai sus, cu Liviu / YO6HVU.
A urmat o perioadă în care peste planurile noastre s-a aşternut zăpada, timp care mi-a permis să pregătesc terenul pentru viitorul repetor DMR UHF de pe Vf. Harghita.

- Partea III -

Transformarea repetorului vechi într-unul digital urma să fie o operaţiune relativ simplă, cu achiziţii, măsurători, tăieturi şi găuri. Am optat pentru varianta unei cutii metalice căreia puteam să-i ataşez mânere pentru a putea fi cărată uşor până la destinaţia finală.
Vârful Harghita este mai degrabă un platou, pe care îl străbaţi câteva zeci de minute pe jos, din locul unde te lasă mini-telecabina, până la containerul care găzduieşte echipamentele.
Din ansamblul cumpărat de la Liviu am păstrat doar staţiile şi duplexorul, înlocuind sursa, ventilatorul şi adăugând restul componentelor necesare pentru a deveni un repetor digital în DMR.

 

Repetor Vf. harghitaRepetor Vf. harghitaRepetor Vf. harghitaRepetor Vf. harghita
În aceeaşi cutie am hotărât să folosesc şi dispozitivul pentru APRS, WX3in1, donat de Sergiu / YO6IOG pentru acest proiect, care poate opera atât ca digipeater, cât şi ca iGate, dacă are conexiune la internet, iar cum repetorul DMR urma să fie conectat la BrandMeister via conexiune 4G, am decis să transformăm nodul existent (YO6KNE-2), într-un iGate de "succesuri".
După câteva însemnări, găuri şi piuliţe nituibile, poziţiile erau stabilite pe contra panou. Sistemul prindea contur iar eu abia aşteptam să fac reglajele şi să-l ţin în teste câteva săptămâni.
Repetor Vf. HarghitaRepetor Vf. HarghitaRepetor Vf. HarghitaRepetor Vf. Harghita
La începutul anului, achiziţionasem două module STM32-DVM de la Scott / N3XCC şi mai aveam disponibil un RaspberryPi 2, primul făcând pereche cu un alt STM32-DVM pe care l-am integrat în repetorul de pe Vf. Postăvaru.
Construcţia sistemului a durat aproape 3 săptămâni, în intervalul 1 iunie - 18 iunie 2018, când eram cu ultimele reglajele efectuate. Repetorul a facut primii paşi lucrând în mansardă, pe o sarcină artificială.
Repetor Vf. HarghitaRepetor Vf. HarghitaRepetor Vf. HarghitaRepetor Vf. Harghita

Pe data de 3 iulie 2018, Adrian mă informa ca suporţii pentru antene sunt pregătiţi, aşa că eram deja pe ultima sută de metri, urmând a stabili urcarea impreuna cu Sergiu / YO6IOG şi Lacy / YO6CFB.

Repetor Vf. HarghitaRepetor Vf. Harghita

Cu sculele pregătite Laughing ÅŸi portbagajul încărcat cu tot ce aveam nevoie pentru instalare, am plecat la drum pe 21 iulie 2018. Prima oprire, Miercurea Ciuc, de unde urma să-l luam pe Lacy / YO6CFB.

Ulterior ni s-a alaturat Bogdan / YO3IXW, care venise călare pe motor, să ne dea o mână de ajutor. Nu apare în poze, dar credeţi-mă pe cuvânt că a fost cu noi. Bateria staţiei mele portabile Radioddity GD-77, este martorul participării lui la acest eveniment.

Repetor Vf. HarghitaRepetor Vf. HarghitaRepetor Vf. HarghitaRepetor Vf. Harghita
Constatarea pagubelor făcute de chiciură a fost facută rapid şi ne-am pus pe îndreptat ţeava de 6 metri care fusese afectată. Antena de APRS suferise daună totală, însă chiar dacă anticipasem lucrul ăsta, am întampinat o problemă la montarea celei pe care o adusesem cu noi. Până la urmă am găsit o soluţie, am terminat lucrul la exterior şi ne-am refugiat în container (aka shelter) pentru a efectua conexiunile noului sistem.
Repetor Vf. HarghitaRepetor Vf. HarghitaRepetor Vf. HarghitaRepetor Vf. Harghita

La interior nu aveam mult de lucru, dar cum surprizele sar de unde nu te astepţi, m-am pomenit că cea mai înţeleaptă alegere pe care am făcut-o, a fost să achiziţionez o cartelă prepaid de la Orange, pe care să o folosesc în cazul în care Digi nu are semnal în zonă.

Şi nu, nu are. Cu tot cu antena Yagi pentru 3G pe care o instalasem şi o rotisem la 361 de grade, cam de 10 ori, n-am prins nici măcar un sfert de liniuţă de semnal. Ştiam că ceilalţi operatori au semnal în zonă, dar preferam varianta ieftină pentru acces la internet pe Vf. Harghita, adică 8 RON în loc de 26 RON cum este la ceilalţi operatori. N-a fost să fie, dar planul B a salvat situaţia.

Pe timpul efectuării testelor pentru acces la internet, am trăit şi momentul acela de frică pe care ţi-l provoacă o descărcare furioasă a naturii, sub forma unui fulger, cam la 10 metri de locul unde lucram. Un flash puternic, urmat de o bubuitură la fel de puternică, ne-a lăsat muţi preţ de câteva secunde. Ne-a trezit mirosul de fum, care părea că vine de afară, însă.. venea din încăperea unde ne aflam. O sursă a unui repetor aflat la interior făcuse cunoştinţă cu supratensiunea care i s-a dovedit a fi fatală.

Timpul zburase şi începea să se lase, uşor, seara. Eram la finalul instalării; telefoanele sunau, primeam confirmări că totul funcţioneză dar nu surprinzator de bine. Am să scriu în secţiunea Log mai multe detalii.

Repetor Vf. HarghitaRepetor Vf. HarghitaRepetor Vf. HarghitaRepetor Vf. Harghita

Am lăsat în urmă un sistem instalat complet şi funcţional, iar la ora 20:15 ne-am îndreptat către casă. Proiectul Harghita era complet!

Îi mulţumim lui Bogdan / YO3IXW pentru participare şi ajutor.