Se spune că dacă îţi doreşti cu adevărat, reuşeşti (Adidas Torsion, pentru cunoscători). Că se întamplă imediat, sau 7 ani mai târziu, nu mai are importanţă. Vf. Postăvaru a reprezentat o ţintă încă de la începuturile mele ca radioamator, aşa cum v-am povestit în articolul iniţial despre Vf. Lăcăuţi, dar n-am reuşit să găsesc o locaţie potrivită şi nicio colaborare cu cei de la Salvamont nu am dezvoltat.
La începutul anului 2018 ne-am strâns câţiva radioamatori din Braşov, să povestim, diverse. Printre cei prezenţi a fost şi Stan, YO6ITR, care a ridicat problema instalării unui repetor pe Vf. Postăvaru. Răspunsul celorlalţi a fost, cum probabil vă imaginaţi : "Oh da! Ar fi mişto!"
Ne-am continuat bârfele, evident despre alţi radioamatori, am criticat cluburile şi pe şefii acestora, ne-am amuzat şi la finalul serii ne-am retras.
După câteva zile, mă sună Stan şi, foarte entuziasmat, îmi spune : "Băi, le-am scris şi mi-au răspuns! O să ne sprijine...". Îl întreb despre ce este vorba şi îmi povesteşte că le-ar fi scris celor de la S.N.R. şi că un domn este interesat să ne cunoască şi să ne asculte doleanţele. Dacă îmi aduc bine aminte, în aceeaşi zi, domnul cu pricina m-a sunat şi mi-a propus să ne întâlnim. La discuţii am participat alături de Sergiu, YO6IOG şi Stan, YO6ITR. Chiar dacă am subliniat că ne dorim un sprijin şi nu o colaborare comercială, rezultatul întâlnirii s-a tradus prin : "Noi vă ajutăm cu spaţiu, voi ne ajutaţi cu bani." Fail!
Pe când începeam să mă resemnez, Viorel, YO6FLW, îmi spune într-o zi : "S-ar putea să găsim un loc pe Postăvaru..". Şi l-am găsit!
Prima vizită la spaţiul care urma să devină "casa repetorului" am făcut-o alături de Viorel, în luna Iunie, pentru a verifica echipamentele existente la locaţie şi pentru a vedea dacă am putea monta un link radio pentru acces la internet, între Vf. Tâmpa şi Vf. Postăvaru. Sistemul compus din cele două antene mi-a rămas disponibil, odată cu trecerea pe Vf. Tâmpa la internet prin fibra optică. Mai târziu, am aflat că vizibilitatea dintre cele două antene este obturată de un zid mare, de cca. 5 metri, din zona restaurantului de pe Vf. Tâmpa, aşa ca am optat pentru un amplasament la o cunoştinţă din Braşov care s-a bucurat că ne poate pune la dispoziţie o soluţie pentru a avea internet pe Vf. Postăvaru.
A urmat cea de a doua urcare pentru a instala link-ul de 5GHz şi pentru a alinia antenele între ele. Rezultatul a fost satisfăcător pentru o distanţă de 10,3 Km între cele două puncte, iar banda obţinută (TX/RX Rate: 108 Mbps / 180 Mbps) ne asigura o conexiune stabilă şi suficient de rapidă pentru a servi mai multor scopuri (repetor, cameră web, staţie meteo).
Pregătirile au continuat cu achiziţia unei cutii în care voiam să introduc toate echipamentele electronice. Mărimea a fost aleasă în funcţie de cea mai mare piesă, şi anume, repetorul TAIT pe care îl cumpărasem din UK, curios fiind de cum se comportă în DMR. În paralel, Adrian, cel care mi-a tot construit suporţi şi alte elemente de prindere, s-a apucat de suportul antenei.
Datorită descărcărilor electrice de pe Vf. Postăvaru, în reţeaua de curent alternativ se induc tensiuni mari, care pot distruge sursele si echipamentele conectate la acestea. Ca protecţie, am ales un sistem compus din varistor + PTC, urmat de un transformator de separare 1:1 cu o putere de 230W. Sursa din sistemul nostru a fost donată de Daniel, YO5DSG (căruia îî mulţumesc), este un MeanWell cu două ieşiri (13.8V @ 10A si 13.5V @ 0.5A / baterie de back-up), la care am ataşat un acumulator de tipul celor folosite la UPS-uri (12V / 7.2A). Scopul acestuia este de a preveni repornirea sistemelor în cazul întreruperilor de curent, de scurtă durată. Bandă de împământare am găsit pe perete, aşa ca ne-am cuplat direct la ea.
Am măsurat, am tăiat, am găurit şi în 48 de ore am fost aproape gata cu toate piesele necesare pentru instalare. Trebuie să recunosc că în noaptea dinaintea ultimului drum, pe care aveam de gând să-l efectuam pentru a termina instalarea, configurarea repetorului mi-a pus probleme. Emitea perfect, dar nu decoda modulaţia DMR! :(
Se făcuse ora 5 dimineaţă, aşa că am luat decizia să instalăm doar cutia, suportul, să montăm antena şi să tragem cablul în interior, lucru care presupunea o gaură de aproximativ 60 cm, printr-un zid de piatră. Yup, that was fun! :)
Trei ore mai târziu, eram în picioare şi încărcam maşina cu scule, cablu, antenă, cutie (fără repetor) ş.a. L-am luat pe Sergiu din Braşov şi am plecat la altitudine, să găurim pereţi şi să extindem infrastructura! În timp ce Viorel descifra tabloul electric, monta siguranţele şi prizele, eu şi Sergiu, trăgeam la măsea! Glumesc.. eram pe Vf. Postăvaru, nu pe Piatra Mare, unde se practică, frecvent, acest "sport". După alte 5 ore, eram gata cu instalarea şi plecam semi-satisfăcuţi, gândindu-ne la momentul cand o să punem repetorul în funcţiune, cât şi cum o să acopere, cum am acceptat sa fiu un patron al repetoarelor.. incomplet, ştiţi voi, dileme, filozofii.
A doua zi, m-am reapucat de reglaje şi investigaţii, ca să descopăr soluţia care transformă repetorul, dintr-unul analogic, într-unul digital. Indiciul l-am găsit într-un articol al unui alt radioamator din Suedia, care făcea referire la nişte valori în fişierul de configurare MMDVM.ini. Se pare că cei de la TAIT folosesc un DSP care introduce o întârziere de câteva zeci de milisecunde, întârziere ce trebuie compensată prin tatonarea unei valori (DMRDelay). Imediat ce am obţinut rezultatele dorite, l-am sunat pe Viorel şi i-am spus că sunt gata şi vom putea urca să definitivăm proiectul.
Două zile după, ne-am mobilizat şi am trecut la treabă. Ne aşteptam la o vreme capricioasă, dar nu prea conta pentru ca aveam treabă în interior, treabă care a durat mai mult decât am estimat. Dacă la instalarea antenei şi a cutiei am stat pe vârf, 5 ore în 3 inşi, de data asta, surpriză!, ne-am pomenit că riscăm să pierdem ultima telecabină şi tot 5 ore au trecut. Am reuşit să schimbăm nişte fire de la senzorii staţiei meteo, am conectat repetorul la alimentare şi l-am fixat în cutia de pe perete, iar la final, am instalat camera de supraveghere pe care o puteţi urmari folosind link-ul de pe acest site. După verificări amănunţite şi confirmarea că totul este în regulă, am plecat, de data asta.. satisfăcuţi integral.
Aşadar, la data de 17 iulie 2018, am reuşit să montăm şi să punem în funcţiune, repetorul DMR UHF de pe Vf. Postăvaru.
Specificaţiile acestuia le găsiţi în meniul de mai sus, iar pentru o estimare de acoperire, faceţi click aici..