Revizia s-a efectuat cu succes in data de 06.10.2012.

Timp de 3 luni, ambele repetoare (cu exceptia celui de APRS) au functionat excelent, insa au aparut si probleme. Le-am notat, am studiat si pentru fiecare am incercat sa gasim solutii.

Pozele din ziua reviziei le gasiti aici. In continuare am sa detaliez, punct cu punct ce modificari / ajustari am facut :

  • remedierea problemei la repetorul APRS

Suspiciunile pentru care acesta a incetat sa mai functioneze au fost multiple, de la antena, pana la modulul de emisie.

Cand am ajuns la fata locului, unitatea APRS parea functionala insa toate ledurile erau aprinse. Un hard reset pare ca a rezolvat problema.

  • inlocuirea cablului catre antena APRS

Initial s-au folosit 10 metri de RG58/U pe care i-am inlocuit cu alti 10 metri, insa de data asta am optat pentru FSJ4-50B SureFlex. Personal, consider ca RG58 este cea mai nefericita alegere pentru sistemele unde se folosesc mai multe frecvente de lucru. Sfatul meu este sa-l evitati pe cat posibil si sa optati in schimb pentru RG-213 (sau variatii ale acestuia).

  • filtrarea alimentarii si a circuitului de racire

A fost, si inca este, cea mai delicata problema care presupune multe "batai cu capul de masa". De la bruiajul indus electromagnetic si pana la cel introdus in sistemul de alimentare, am cautat mai multe metode sa previn prezenta zgomotelor pe semnalul modulat.

Exista 3 factori de zgomot :

a) APRS

Aunci cand se emit pachetele de date, semnalul RF se suprapune pe receptia repetorului VHF, uneori chiar deschizand squelch-ul acestuia. Cel mai des insa, semnalul se aude cand se poarta un QSO.

Una din solutiile la care m-am gandit, a fost imbunatatirea ecranajului. Am procedat la inlocuirea cablului si am folosit o cutie metalica in care am introdus TNC + modulul de emisie. (vezi galerie)

Am schimbat si ordinea pe verticala in rack din "APRS -> VHF -> UHF" in "APRS -> UHF ->VHF", indepartand astfel repetorul VHF de cel de APRS.

b) Controller panouri solare

In regim PWM, controlul incarcari se modifica iar sistemul incepe sa genereze zgomot. Mail multe detalii aici. Conform manualului, exista un "Telecom noise jumper" care poate fi taiat pentru eliminarea bruiajului.

Deoarece panourile solare nu genereaza curent pe intreaga perioada a zilei, am hotarat ca temporar sa nu tai jumper-ul respectiv.

c) Ventilatoarele

Prezinta cea mai comuna sursa de zgomot dar si cea mai dificila solutie pentru a o elimina.

O rezolvare simpla ar fi fost trecerea la ventilatoarele in curent alternativ in locul celor in curent continuu. Simplu de spus, greu de facut pentru ca in regim solar,  invertorul ar fi consumat mult pentru a face transformarea din 12V DC in 220V AC. Am preferat sa inlocuiesc ventilatorul de 60x60mm cu cel de 80x80mm si sa filtrez alimentarea acestuia folosind condensatori cu valori diferite.

Dupa 24 de ore, rezultatele sunt promitatoare.

revizie
  • ecranarea controller-elor

Producatorul recomanda ecranarea acestora si este perfect normal. Pentru a evita preluarea interferentelor si transformarea controller-elor intr-un "receptor" de zgomote le-am inchis in cutii de aluminiu.

Ce s-a omis din schema modulului, este decuplarea capacitiva. M-am inspirat dintr-o alta schema si am efectuat modificarea direct pe placa.

revizierevizie
  • izolarea termica a acumulatorului

Deoarece iarna pe la noi, si indeosebi la munte, este crunta, capacitatea acumulatorului putea fi afectata de temperaturile scazute. In specificatiile tehnice scrie ca la -15C capacitatea scade la 65%. Asta inseamna ca de la 250 Ah, acumulatorul este afectat pana la ~160 Ah.

Pentru izolare am folosit o cutie din pal in care am pus acumulatorul iar aceasta cutie am bagat-o intr-o alta, mai mare. Distanta dintre pereti (5 cm) am umplut-o cu vata minerala.

  • montarea unui panou de sigurante

modificare amanata

  • ajustarea nivelului de deviatie & reducerea nivelului de deviatie pentru roger beep

Am ajustat nivelul de deviatie pe voce la 75% iar cel de roger beep la 45%. Din pacate, am facut un compromis, pentru ca in cazul in care se vor mai auzi zgomote/bruiaje/interferente pe semnalul modulat, acestea vor fi amplificate cu 25% fata de reglajele anterioare.

  • schimbare cabluri de legatura in interiorul repetoarelor

In plus fata de ce imi propusesem sa modific, am schimbat si cablurile RF din interiorul repetoarelor. Folosisem RG58/U si mufe HUBER+SUHNER. Patch-urile au fost inlocuite cu RG400 si mufe Amphenol argintate.

revizie
  • schimbare cabluri intre repetor si duplexor

Ultimul loc in care se gasea "faimosul" RG58/U a fost depistat intre repetoare si duplexoare. Cele 4 cabluri au fost inlocuite cu RG214/U si mufe argintate. De ce RG214?

RG214 este dublu ecranat, flexibil si RECOMANDAT pentru acest tip de legaturi.

revizie
  • ajustare squelch pentru repetorul in 70cm (R84)

Avantajul statiilor folosite in aceste repetoare este ca squech-ul se deschide la un anumit nivel si se inchide la altul. Exemplu : Deschide la -124dBm, Inchide la -128dBm.

Repetorului UHF a trebuit sa-i modific pragul de inchidere, pentru ca uneori ramanea "agatat" cateva milisecunde. Sensibilitatea nu a avut de suferit.