Duminică, 16 Iulie 2017 15:51


Vf. Tâmpa Revizia s-a efectuat cu succes in data de 16.09.2017

Caderile de tensiune pe Tampa nu sunt foarte frecvente, insa de 3 - 4 ori pe an se intampla sa fie cate o pana cu durata intre cateva secunde si cateva minute. Ultima a fost pe 10 septembrie, ocazie cu care am fost notificat instant pe telefon de faptul ca sistemele sunt oprite, iar atunci cand a revenit alimentarea, pe rand, au pornit si echipamentele, cu exceptia unuia. Mini-calculatorul pe care este instalat softul de Echolink.

1_tmbInitial am crezut ca am uitat sa activez setarea din BIOS de Auto PowerOn dar am aflat doua zile mai tarziu ca bateria de bios s-a descarcat pana la punctul critic la care setarile de BIOS nu mai sunt retinute.  Dupa 12 ani, era normal.

Sfarsitul de saptamana s-a potrivit perfect atat pentru mine cat si pentru Sergiu (YO6IOG), asa ca am stabilit sa urcam si sa facem treaba. Chiar daca de data asta nu l-am rugat sa se catere pe niciun pilon, m-a ajutat la impamantarea rack-ului, am schimbat o mufa PL de pe cablul antenei APRS care necesita un adaptor PL->N si am imbunatatit receptia repetorului UHF / DMR prin intercalarea unui filtru trece-banda si a unui preamplificator. Cam acelasi lucru pe care l-am facut cu repetorul VHF / DMR, unde am obtinut o imbunatatire considerabila a sensibilitatii dar am si redus posibilele interferente.

1_tmb 1_tmb 1_tmb 1_tmb

Primul pas a fost sa cumparam toate cele necesare pentru impamantare. 7 metri de cablu (10mmp), clema pentru platbanda, papuci de cupru, suruburi, saibe, piulite si baterie CR2032. Pentru a nu exista diferente de potential, toate eclatoarele au fost legate in acelasi punct. Am continuat cu mufa pentru cablul antenei de APRS, filtru + preamplificator iar bateria a fost schimbata cu unitatea alimentata, asa ca n-a mai fost nevoie de reconfigurare. Durata totala, 68 de minute.

Preamplificatorul a fost masurat cu o seara inainte si in frecventa 430.400MHz am notat un castig de 16.84dB dupa iesirea filtrului, care are un raspuns excelent (3MHz BW cu 0.6dB pierdere introdusa). Inainte de a pleca de acasa, dimineata, am monitorizat RSSI-ul inregistrat din portabil. -108dB. Dupa revizie, acelasi loc, aceleasi conditii, RSSI : -91dB. O imbunatatire de ~17dB fata de instalarea initiala. Asta se (va) traduce printr-o receptie mai buna a statiilor portabile / mobile de la distanta mai mare, de catre repetor.

 

Vf. Lacauti Revizia s-a efectuat cu succes in data de 08.07.2017

A fost o revizie programata, calculata si organizata inca din 2016, atunci cand am constatat decesul bateriilor si am luat masuri pentru a asigura functionarea repetoarelor in conditii de avarie. Asta a insemnat achizitionarea unor baterii cu GEL intr-o stare necunoscuta, de compromis. Antenele au fost coborate pe laterala pilonului pentru a le proteja de vant si puterea a fost redusa la 200mW / repetor. Imediat dupa ultima revizie din 2016, am inceput o campanie de strangere de fonduri pentru un nou set de baterii. In primele 3 luni s-au strans fonduri care promiteau ca noile baterii vor putea fi achizitionate la inceputul lui 2017. Din ianuarie, insa, totul s-a oprit si am ramas la 78% din suma necesara. Cu toate astea, nu m-am descurajat si am considerat ca am sprijinul colegilor radioamatori care isi doresc cu adevarat ca acest proiect sa fie unul comun si ca impreuna putem sa aducem repetoarele la acelasi nivel ca atunci cand s-a nascut.

Nu mi-am imaginat ca radioamatorismul in YO se invarte mai mult in jurul interesului individual decat in al celui de grup, sau comun. Nici nu ma asteptam sa fie altfel, dar de 5 ani de cand am un indicativ si-l folosesc cu placere, constat in fiecare zi cat de pasive (a se citi inutile, nule, egale cu zero sau toate la un loc) au devenit radio cluburile (cel putin cele din zona unde fiintez). O entitate juridica, interesata doar de evenimente platite din fonduri stranse cu greu sau, uneori foarte usor si fara efort, cu o activitate inexistenta sau doar de ochii lumii, cu sefi de club care se razboiesc cu alti sefi de club. Stiu, celor mai vechi le suna foarte cunoscut si familiar ce am scris mai sus, dar am vrut sa subliniez ca in toata perioada de cand pe Vf. Lacauti sunt active repetoarele, nici macar un singur club nu si-a manifestat interesul de a participa, cu atat mai mult de a ajuta, sprijini sau indruma. Exceptie face clubul YO6KNY care ne-a ajutat sa pornim la drum si atat.

In iarna lui 2016 am reusit sa strang sub acelasi acoperis alti 4 radioamatori din zona YO6 si in urma discutiilor s-a nascut ideea instalarii unui nou repetor, pe langa revizia deja programata. Tinand cont de popularitatea in crestere a standardului DMR, flexibilitatea si avantajele acestuia, am hotarat ca cel mai potrivit ar fi sa montam un repetor cu modulatie digitala TDMA in aceeasi locatie magica, Vf. Lacauti. Universul si-a aliniat planetele si in Decembrie, am achizitionat un repetor Motorola DR3000 la un pret foarte bun. O scurta vizita in beci mi-a scos la lumina un duplexor Sinclair, numai bun pentru un repetor UHF in DMR. Acordarea acestuia a fost o placere, mai ales ca am in dotare toate echipamentele necesare, testele s-au dovedit a fi pozitive. Eram pregatit sa ofer posibilitatea de a face cunostinta cu modulatia digitala, mai multor judete, nu doar Brasovului, acolo unde din 2014 functioneaza un alt repetor VHF in DMR.

Xpander DMRXpander DMRXpander DMRXpander DMR Xpander DMR

Daca planul pentru repetorul UHF DMR era 75% complet (fara antena), bateriile pentru sistemul solar lipseau, bugetul era incomplet si nu am vrut sa aman achizitia lor. Prin urmare, am completat suma lipsa si am achizitionat doi acumulatori 12V/260Ah @ 25C, tehnologie AGM. De indata ce am intrat in posesia lor, le-am facut profilul ca sa stiu cu exactitate pe ce capacitate ma pot baza. Procedura e simpla :

  1. - incarcare la 100%
  2. - descarcare la curent continuu constant pana la 10.8V
  3. - inregistrare capacitate calculata
  4. - incarcarea la 100% in cel mai scurt timp

Dupa operatiunea de mai sus si datele adunate in timp, am invatat din greseli si am corectat o parte importanta a sistemului solar, anume cablurile. Cand se face conexiunea bateriilor in paralel se impune ca atat lungimea cablurilor, cat si dimensionarea sectiunii conductorilor sa fie identica. 35mmp s-a dovedit a fi sectiunea potrivita pentru maximul de curent ce urma sa traverseze cablurile.

Xpander DMRXpander DMRXpander DMRXpander DMR

Xpander DMR Xpander DMR Xpander DMR Xpander DMR

Sistemul fotovoltaic a suferit in decursul timpului mai multe modificari, insa de data asta am incercat echilibrarea panourilor. Am plecat la drum cu 2 x 130W, am adaugat inca 2 x 150W si pentru revizia asta, cea mai potrivita modificare s-a dovedit a fi inlocuirea panourilor de 130W cu unele de 150W, obtinand un total de 300W per pereche cu diferente insesizabile. Legaturile s-au facut paralel apoi serie, la bornele incarcatorului solar regasindu-se teoretic un maxim de 36V @ 16A. Cablurile de legatura intre panouri au fost inlocuite cu cele speciale pentru aplicatii solare, codate pe culori si avand sectiunea de 6mmp, putand transporta un curent dublu fata de ce are sistemul nevoie.

Ca sa fac loc sistemului DMR (repetor + duplexor) a trebuit sa renunt la cutia de control, insa am construit o alta cutie pe care am pozat-o pe perete, sub cea care gazduieste incarcatorul solar. Siguranta este de tip MPR si in aceeasi cutie am montat releul de Low Voltage Disconnect si temporizatorul pe care-l voi folosi in anotimpul rece ca sa reduc consumul, programand o intrerupere a energiei catre consumatori pe timpul noptii intre 01 - 05.

Xpander DMR Xpander DMR Xpander DMR Xpander DMR Xpander DMR

Inca de la inceput am acordat o mare importanta pierderilor pe traseul de radio frecventa si in urma imbatranirii colierelor de plastic ce asigurau cablul de 1/2", acesta s-a desprins si a suferit avarii din cauza loviturilor repetate de pilon. Fiind momentul schimbarii si implicit al imbunatatirii, am cumparat doua role de cablu 7/8", mai exact LDF5-50A. Acest cablu urma sa asigure traseele pentru repetorul VHF si cel UHF analog. Pentru cel de UHF DMR, am achizitionat la un pret excelent un alt cablu 1/2" cu o lungime de 60 metri de la Cristi YO4ITU, caruia ii multumesc. Mi-a fost de mare ajutor! Printre alte accesorii se numara uneltele, mufele, clemele de prindere, impamantarile, toate in pozele de mai jos.

Xpander DMRXpander DMR Xpander DMRXpander DMR

Xpander DMRXpander DMRXpander DMRXpander DMRXpander DMR

Partea de confectii metalice a fost realizata cu ajutorul lui Mihai Adrian (Adu), un amic din pruncie, care pe langa faptul ca lucreaza exceptional, mi-a suportat toate modificarile si sugestiile. Suportii de antena UHF DMR au fost realizati din teava patrata de 3mm iar prinderea dipolilor de o teava de 50mm x 3mm. Antena care urma a fi montata definitiv pe pilon, a fost pre-asamblata cu cateva zile inainte, conform calculelor producatorului, respectiv distanta pe verticala de 0.78 lambda si cea orizontala de 1/4 lambda, configuratie care permite un castig de 9dBd. Am optat pentru un nou suport de baterii cu baza metalica si pereti care sa permita izolarea termica a acestora, dar care sa le sustina in acelasi plan. Cutiile vechi din pal erau suprapuse si am avut surpriza ca pe timpul iernii, o familie de soricei sa toarne filme pentru adulti in interiorul cutiei. Kiss

Urmand indicatiile lui Andrei (YO6HEG), am confectionat si un "spargator de gheata" din tabla perforata de 2mm grosime. Acesta va proteja cablurile care traverseaza distanta intre pilon si casuta, evitand ca o bucata de chiciura care se desprinde si cade de pe pilon sa afecteze pretiosul cablu de 7/8".

Xpander DMR Xpander DMRXpander DMRXpander DMR Xpander DMR

Xpander DMRXpander DMRXpander DMR

Pana aici v-am descris in cuvinte si imagini partea pregatitoare a reviziei de 5 ani si a noului repetor UHF DMR ce urma a fi instalat.Stabilisem cu o luna in urma ziua in care ne puteam organiza toti pentru urcare. Cand zic toti, ma refer la cei 5 flacai radioamatori, care nici nu stiau ce-i asteapta Laughing Raul (YO6IXB), Claudiu (YO6IWF), Sergiu (YO6IOG), Ovidiu (YO6IGM) si Razvan (YO6NAM). Echipele erau clare. Doi oameni pe pilon, unul la sol pentru asistenta celor de la inaltime. A doua pe casuta pentru schimbarea panourilor solare si legarea lor cu cablul nou, apoi in interior pentru conexiuni, instalare duplexor, repetor Motorola DR3000 si baterii.

Ne-am trezit cu noaptea in cap, undeva pe la ora 5 si la ora 6:30 eram deja stransi la QTH-ul meu din Prejmer, Jud. Brasov. Am incarcat "marfa", ne-am asigurat ca avem toate piulitele (mai putin doua) cu noi si am pornit la drum. Nea' Ionica, la datorie ca de fiecare data cand avem nevoie de el. Calul de bataie, acelasi Hillux de la Toyota.

Incarcati pana la refuz, am ajuns la statia meteo in jurul orei 9. Era ceata si mirosea a ploaie, o ploaie ce ar fi pus in pericol operatiunea planuita cu atata atentie plus efortul de a ne sincroniza toti, intr-o sambata libera. Pentru ca stiam ca o sa fie mult de lucru si vremea nu semana cu una pentru picnic, ne-am pus pe descarcat apoi fiecare si-a luat pozitia, de dinainte stabilita.

Din momentul in care ne-am apucat de treaba, timpul parca s-a evaporat si ne-am trezit ca trebuie sa facem pauza de masa. Vantul nu contenea sa bata si eu asteptam cu nerabdare sa pun drona in actiune, sa prind acele cadre prin care puteti vedea cu totii pilonul si antenele, in toata splendoarea lor.

Cu Sergiu (YO6IOG) si Raul (YO6IXB) pe pilon, iar Claudiu (YO6IWF) la baza, eficienta a crescut si la jumatatea zilei aveam antenele instalate in pozitiile dominante si cele 3 cabluri erau pregatite pentru ridicare si ancorare. Alaturi de Ovidiu (YO6IGM), am schimbat rapid panourile de 130W cu cele noi de 150W (Made in Romania), am legat cablurile apoi ne-am orientat catre "spargatorul de gheata".

Cateva ore mai tarziu am realizat ca ziua era pe sfarsit; se inserase si abia mai vedeam ceva fara sa folosim lanterna. Echipa de la pilon trecuse in casuta pentru montarea mufelor si conectarea cablurilor.

Xpander DMR Xpander DMR Xpander DMR Xpander DMRXpander DMR

Xpander DMR Xpander DMR Xpander DMR Xpander DMR Xpander DMR

Xpander DMR Xpander DMRXpander DMR Xpander DMRXpander DMR

Cinci oameni intr-o cladire cu spatiu de miscare de maxim 5 metri patrati, ne desfasuram activitatea in graba, obositi si cu gandul la intoarcerea spre casa. Cablurile erau trase, mufele puse, toate sistemele functionale si primele teste se faceau in graba. M-am uitat la ceas si era deja ora zero.

Ne-am asigurat ca totul e in regula, am incarcat masina si am plecat, incet, spre Brasov. Pe drum, baietii numarau orele petrecute pe pilon. 11! Da, 11 ore pe un pilon de 35 de metri, la 14 grade Celsius si in permanenta bataie a vantului. M-am simtit norocos. Nu pentru ca eu si Ovidiu am lucrat la interior si am fost paziti de intemperii, ci pentru ca am reusit sa strang alaturi de mine o echipa de invingatori. Aceasta echipa ne-a ajutat pe toti sa beneficiem de mirajul undelor, sa ne aduca mai aproape din colturi de unde abia razbim cu undele radio si si-a dedicat timpul personal, pasiunii care ar trebui sa ne uneasca. Acesti oameni se numesc RADIOAMATORI. Le multumesc urmatorilor camarazi :

  • YO6IOG / Sergiu
  • YO6IGM / Ovidiu
  • YO6IWF / Claudiu
  • YO6IXB / Raul
  • Nea' Ionica, soferul nostru fara frica Smile

Revizia a fost un adevarat succes, s-a executat 85% din lista propusa de lucrari, iar urmatoarea urcare o vom efectua peste aproximativ o luna.

Multumirile mele merg si la cei pe care-i gasiti in lista celor care m-au sprijinit financiar, cu o donatie, cat de mica si mi-au dat curajul sa continui acest proiect.


Mai jos aveti cele 2 pdf-uri cu inregistrarile extrase in intervalul 23.07.2016 - 08.07.2017.

(Articol partial / va suferi modificari incepand cu 18.07.2017).